This is a thumbnail

Rätt belysning ska lyfta skolelever

28 Dec - 2011

Rätt belysning gör skillnad. Skolelever lär sig mer och sjukfrånvaron minskar – liksom elförbrukningen. Nu ska Lundaforskarnas nya rön föras ut för att kunna tas i bruk på skolor och arbetsplatser.

Flervetenskaplig forskning vid Lunds universitet visar att rätt inomhusbelysning har stor inverkan på bland annat hälsa, inlärning, produktivitet, sömn och aptit. Men rätt ljus behöver varken innebära mer ljus eller mer energi. Lösningen handlar om att använda ny teknik på rätt sätt. Och då måste kunskapen ut till dem som ska ta den i bruk.

Den 15 december arrangerades därför en inspirations- och kunskapsdag i Stadshallen i Lund, där forskare och experter inom bland annat miljöpsykologi, nanovetenskap, medicin, synergonomi och ljusdesign visade och berättade om belysningens betydelse på olika plan. Arrangör var Lunds kommuns och Lunds universitets gemensamma initiativ Utmaning hållbart Lund. Dagen vände sig till alla som arbetar i miljöer där belysningen spelar roll, inte minst olika lärandemiljöer.

– Lunds kommun och Lunds universitet är redan långt framme inom sitt respektive hållbarhetsarbete. Med Utmaning hållbart Lund gör de gemensam sak. Den här dagen ska bli avstamp för hållbara belysningsprojekt där olika verksamheter får dra snabb nytta av olika forskningsresultat, säger projektledare Peter Kisch, professor i ecodesign och en av initiativtagarna till dagen.

Belysningsfrågan förs nu allt högre upp på den nationella agendan. Energimyndigheten fattade nyligen beslut om att stödja forskning för energieffektiv belysning med 60 miljoner kronor under de kommande fyra åren. Det är 50 procentig ökning av de anslag som gällt under den fyraårsperiod som löper ut vid nyår.

avatar

Elläraren

ellararen.se

Kommentarer

Bli den första att kommentera detta inlägg

Annons
Senaste kommentarer
 • Facebook
  Kontakta oss
  Just nu söker vi bloggare till Lärarportalen. Är du intresserad? Maila oss så berättar vi mer.
  Nyhetsbrev
  Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt direkt i din inkorg. Skriv din epostadress nedan för att börja prenumerera.
  Omröstning

  Hur är arbetsmiljön i din skola?

  Annons
  Populäraste inläggen